Monday, April 12, 2010

Finsch's Bulbul

Borneo has 25 species of Bulbul, including 2 endemics. Out of the 25 species, 17 species are from the genus Pycnonotus, and 4 species from the genus Criniger.

Finsch's Bulbul Criniger finschii, is a scarce to local common sparsely distributed resident of the lowlands and secondary forests.

This genus of Bulbul differs from the Pycnonotus genus in that it shows a patch of long feather at the throat, giving a bearded appearence.

This is photographed in Tawau and my number 310 photographed wild birds of Borneo.

Happy birding.

Photodocument of Wild Birds of Borneo 

 

Notes on Taxonomy
Bulbuls are tropical forest birds distributed in Africa and Asia. Among some 15 genera, only two, Pycnonotus and Criniger, are common to both continents. All African Pycnonotus seem clearly related to the Arabian species and to some other Asiatic species.Conversely, the five African and six Asiatic bearded bulbuls of the genus Criniger  are also thought to be related. 

In the broad sense, the generic name Criniger is better characterised by its conspicuous throat patch with long feathers and by their numerous and long hair-like feathers on the nape, than by the general shape of the bill – strong, high and hooked – or the plumage – very long and soft.

However, evidence from two mitochondrial genes suggests that the Asian members of Criniger form a clade distinct from the African members, and should be separated as the genus Alophoixus Oates1889 (Pasquet et al 2001). Although the distinct finschii did not form part of their study, they tentatively placed it in Alophoixus. Dickinson & Dekker (2002) did not accept this generic split as Alophoixus was erected for phaeocephalus (Yellow-bellied Bulbul), based on the distinctiveness of this form, to separate it from other Asiatic member of Criniger, and because Alophoixus may itself require splitting. Fishpool & Tobias (2005) use the genus Alophoixus, but suggest that this species may be better placed in a monotypic genus.

IOC in its update in IOC Version 2.0 (January 2009) has put all the Asian Criniger bulbul under the genus Alophoixus based on Fishpool & Tobias (2005).

Both Craig Robson's A Field Guide to the Birds of South East Asia (2008) and Susan Myers's A Field Guide to The Birds of Borneo (2009) follow the IOC list.

Clive F. Mann's The Birds of Borneo An Annotated Checklist (2008) and Quentin Phillipps's Field Guide to The Birds of Borneo (2009) use the genus Criniger.

Monday, April 5, 2010

Oriental Pratincole

Oriental Pratincole Glareola maldivarum, is a winter visitor form the North, a passage visitor and also migrant breeder. They are gregarious birds, often forming large flocks, largely crepuscular (active at twilight), feeds by running and lunging after insects on ground.

In April 1981, large number were found in Tampasuk plain, several nests were found near birds that were hesitant to fly, each nest usually containing one brown-blotched egg and a downny young which tried to scurry off.  However, in 1982, only few birds were present and no nest was found.

Thousands of Pratincoles were observed on Tampasuk plain on 9th March 1983 (Western Foundation of Vetebrate Zoology)

In 1987 and 1988 they were reported to try to breed and raise young in Brunei. There were at least 62 at Kota Belud in Jun 1998 but no nest was found. Smythies concluded that there might be a spread of breeding population that appeared to migrate away from breeding site or out of Borneo.

This single bird in breeding plumage was photographed in Tawau in February, first record from the East Coast of Sabah, perched on a freshly plowed field used for open pit sand mining. My number 309 wild bird of Borneo.

Oriental Pratincole

Happy birding.


Monday, March 29, 2010

Yellow-crowned Barbet

Of the nine species of Barbets in Borneo, eight are from the genus Megalaima, which are green with the head and neck gorgeously patterned with vivid reds, blues and yellows, the other is the nondescript Brown Barbet Calorhamphus fuliginosus tertius, which is a brown above and whitish below, with reddish throat. 

The main feature of all Megalaima barbets in Borneo is the relentless perisitence of their calls, so much so that after a while, you no longer notice them. Their bills remain closed when calling giving a ventriloquial effect of varying volume.

Yellow-crowned Barbet Megalaima henricii, photo taken in Tawau, Sabah, the ninth and the last barbet of Borneo to be seen for me to complete all the barbets of Borneo. 

This is the Yellow-crowned Barbet,  ranges from lowland to sub-montane (0 to 1,220m), with an unmistakable call that consists of a roll and four 'tuk' notes, repeated: 'trrrrk-tuk-tuk-tuk-tuk, trrrrk-tuk-tuk-tuk-tuk' and on and on ........


Yellow-crowned Barbet

Although I have seen them all, I have only successfully photographed eight of them, the endemic Mountain Barbet Megalaima monticola was observed in Refflesia Reserve earlier but  was unable to take photograph as it was perched right over my head and I could not align my Whimberly head vertically to shoot.

The seven other barbets before this are; (click to link to picture).

* denotes Bornean endemic
Brown Barbet Calorhamphus fuliginosus tertius
Blue-eared Barbet  Megalaima australis
Gold-whiskered Barbet Megalaima chrysopogon
*Bornean Barbet Megalaima exima exima
Red-throated Barbet Megalaima mystacophanos 
*Golden-naped Barbet Megalaima pulcherrima
Red-crowned Barbet Megalaima rafflesii 

The target for 2010 is, therefore, to photograph the Mountain Barbet and complete the collection.

Happy birding.

Photodocument of Wild Birds of Borneo #308


Standard References for my blog